Nova Lica

casting

 

PRAVILNIK O CASTINZIMA NA WEB STRANICI WWW.NOVALICA.COMOvaj pravilnik stupa na snagu 1.1.2014. odnosno objavom na web stranici www.novalica.com

Odnosi se na Redovne i Premium članove portala Nova Lica i druge korisnike usluga navedene modne zajednice. Pod Redovnim članovima podrazumijevaju se svi registrirani članovi s otvorenim profilom na www.novalica.com, dok su Premium članovi svi članovi koji su platili godišnju članarinu u Udruzi Nova Lica u iznosu od 365kn (jedna kuna za svaki dan u godini, plaćeno jednokratno).

 

Što je to casting u terminima Novih Lica?

Nova Lica pružaju uslugu organizacije i objave online castinga te castinga na lokaciji. Dok je s castingom na lokaciji većina već upoznata, u tekstu koji slijedi detaljno Vam opisujemo terminologiju online castinga koja se koristi u našoj modnoj zajednici. Ukoliko ste zainteresirani za organizaciju castinga na lokaciji za dodatne informacije i dogovor obratite nam se na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

Vrste online castinga, cijene i uvjeti

Na domeni razlikujemo tri vrste castinga: brončani, srebrni i zlatni casting. Svaki casting bit će objavljen tek nakon potvrde od strane moderatora. Naša preporuka je da se prije pisanja teksta castinga javite mailom na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  te ćete dobiti obrazac koji trebate ispuniti te sugestije od našeg tima vezane uz vaš specifičan slučaj. Na taj način štedite vrijeme i maksimizirate jasnoću, privlačnost i potpunost podataka te si osiguravate da će casting biti objavljen na vrijeme za ostvarenje vaše zamisli.

 

Brončani casting je besplatan casting kojeg mogu objaviti svi članovi stranice pod uvjetom da ne krše Pravila korištenja Novih Lica a naročito Članak 6. i 9. navedenog Pravilnika (http://novalica.com/pravilakoristenja). Pritom posebno naglašavamo da komunikaciju putem privatnih poruka u svrhu davanja pohvale, savjeta, konstruktivne kritike ili komentara podržavamo i potičemo, no kontaktiranje članova putem inboxa kako bi se dogovorio nekomercijalni shooting dopušteno je isključivo ukoliko je jedan od članova Premium član odnosno plaća godišnju članarinu. Konkretnije Premium članovi mogu raditi brončane castinge putem inboxa (tražiti JEDNU osobu za nekomercijalnu suradnju u svrhu nadopune  portfolia). Ukoliko imate želju s nekim specifičnim surađivati a niste Premium član javite nam se i organizirajte brončani casting na koji možete pozvati drugog željenog člana. Srebrne i zlatne castinge i njihove ekvivalente te bilo kakve komercijalne poslove i projekte NIJE DOZVOLJENO dogovarati putem privatnih poruka.

 

Brončani casting podrazumijeva da fotograf, model, dizajner, frizer ili vizažist potražuje JEDNU osobu za suradnju u svrhu unapređenja svog rada, stjecanja iskustva i/ili obogaćivanja portfolia. Brončanim castingom nije dozvoljeno tražiti više suradnika i takvi castinzi neće biti odobreni od strane administratora. Tim Novih Lica može ali  nema obvezu brončani casting promicati u medijima, na svojoj web stranici ili putem Newslatera već je autor castinga sam za to odgovoran. Brončanim castingom Nova Lica ne garantiraju da će odgovarajući kandidat biti pronađen te da će potreba za suradnikom biti zadovoljena. Ukratko, to je besplatna usluga i za privlačnost Vašeg castinga, njegov publicitet te odaziv članova sami odgovarate. Nakon završetka castinga tim Novih Lica šalje Vam pristigle prijave na mail adresu te vi birate JEDNU osobu. Brončani casting dozvoljen je samo za nekomercijalne projekte. To znači da nitko od sudionika u castingu ne smije biti plaćen za svoj rad, tj. modeli i fotografi sudjeluju dobrovoljno po principu TFP razmjene („Time for photo“). Iznimka pravilu o plaćanju navedena je u sljedećem odlomku, a odnosi se na nadoknadu materijala za šminkanje i izradu frizure.

Ovaj casting ima i ograničenje koje smo odlučili uvesti kako bi zadovoljili kriterije i minimalne standarde rada pojedinih skupina. Iz tog razloga pri traženju suradnika frizera i vizažista obavezno je osigurati im naknadu od minimalno 100kn po danu kako bi im se, u najmanju ruku, nadoknadio uloženi materijal te pokrili putni troškovi. Znači casting je besplatan, ali frizer ili vizažist koji na njemu bude odabran mora dobiti minimalno 100kn za nadoknadu troškova. Naravno da vjerujemo da vizažisti i frizeri zaslužuju više no ovo je minimum koji im želimo osigurati kako bi se sa zadovoljstvom bavili svojom djelatnošću. Iznimka je kad vizažist ili frizer sam objavljuje casting u kojem traži suradnika fotografa ili modela , tada smatramo da on sam pristaje i želi volontirati. U projektima i eventima koji su izravni proizvod Novih Lica (Madness, Mini Madness eventi i sl.) zainteresirani vizažisti i frizeri sudjeluju pod za to propisanim uvjetima koje određuje NL tim, a koja ne moraju podrazumijevati naknadu u novčanom smislu.

VIZAŽISTI I FRIZERI! U vašem je interesu da potičete fotografe i druge suradnike da Vaše usluge traže preko stranice kako biste si osigurali bar minimum dostojanstva u svojoj djelatnosti.

 

Srebrni casting je casting za nekomercijalne projekte u kojem se potražuje više od jednog, a maksimalno 5 suradnika. Primjer srebrnog castinga je casting fotografa koji traži dva modela i vizažisticu za shooting. To znači da u prethodno navedenom primjeru fotograf plaća vizažistici 100kn, a modelima ne plaća ništa već radi na principu TFP-a. Cijena srebrnog castinga iznosi  100kn i obuhvaća savjetovanje i podršku u izradi castinga, objavu na stranici Novih Lica, objavu na facebooku, mogućnost slanja Newslattera članovima koji odgovaraju profilu i angažman tima Novih Lica u potraživanju odgovarajućih kandidata. Svejedno, srebnim castingom NIJE garantirano da će željeni kandidati biti pronađeni. Objavu srebrnog castinga može zatražiti bilo koji član novih lica koji plati cijenu castinga u iznosu od 100kn. Premium članovi Novih Lica imaju pravo na 5 besplatnih srebrnih castinga godišnje koji su uključeni u njihov iznos Premium članstva. Cijena Premium članstva iznosi 365kn i vrijedi za godinu dana (jedna kuna za svaki dan u godini). Na srebrni casting mogu se prijaviti svi kandidati koji zadovoljavaju tražene uvjete no prednost će imati kandidati s premium članstvom. To znači da će u slučaju da se na casting javi 10 modela bez i 10 sa premium članstvom prvo biti poslane informacije Premium članova, tek ako nitko od njih ne bude zadovoljio klijentove standarde šalju se ostali prijavljeni kandidati.

 

Zlatni casting podrazumijeva traženje kandidata za komercijalne projekte. Primjer zlatnog castinga je casting u kojem snimatelj traži modele za snimanje spota. U tom slučaju modeli su plaćeni a honorar mora iznositi minimalno 100kn po odrađenom snimanju osim ako u dogovoru s timom Novih lica nije dogovoreno drukčije. Objava zlatnog castinga dogovara se isključivo putem maila ili izravnim kontaktom sa casting managerom. Uvjeti objave castinga određuju se ovisno o obujmu i zahtjevnosti projekta a mogu podrazumijevati cijenu castinga ili određeni postotak honorara. Zlatni casting mogu zatražiti fizičke ili pravne osobe koje nisu nužno članovi zajednice Nova Lica. Kod zlatnih castinga ulaže se maksimalni trud kako bi se pronašlo najboljeg mogućeg kandidata, a klijent dobiva potpunu uslugu (od savjetovanja i podrške, do objave castinga, angažmana tima, informacija o tijeku i ishodu castinga te u konačnici zadovoljenje potrebe za kandidatima). Na zlatni casting mogu se prijaviti svi kandidati koji zadovoljavaju tražene uvjete no prednost će imati kandidati s premium članstvom. To znači da će u slučaju da se na casting javi 10 modela bez i 10 sa premium članstvom prvo biti poslane informacije Premium članova, tek ako nitko od njih ne bude zadovoljio klijentove standarde šalju se ostali prijavljeni kandidati.

 

Za sva dodatna pitanja i nejasnoće vezane uz castinge i tijek objave slobodno nam se obratite na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .